Roskilde Festival 2023: Din guide til 10 navne fra roots-musikkens univers

Da Pongo gæstede Resonator Festival © Foto: Line Svindt

ARTIKEL

Af: Asger Bosendal
19.06. 2023

 

Roots-scenen på Roskilde Festival er endnu engang imponerende og mangfoldig - om du er til afrobeat, pan-arabisk disco eller anti-patriarkalsk elektropop, så er der garanti for ømme øjeblikke og medrivende musikoplevelser!

Find din kærlighed til musikken frem og læs med.


Stundom (Søndag kl. 14.00 – Gaia)

I udforskningen af den nordiske folkemusik og kammermusik mødes den danske trio i et organisk og farverigt lydunivers, hvor originale kompositioner skabes i forlængelse af lette vindpust fra musikkens traditionelle rødder. Trioens varme, akustiske lyd dannes i et klangfuldt fællesskab mellem klaveret, violinen og strengeinstrumentet cittern. Stundoms interne musikalske sensibilitet mærkes tydeligt, når melodierne både bevæger sig ud ad flotte melankolske veje, men også fanger en stimulerende og sprudlende lethed. Lyt eksempelvis til nummeret ”Gådehjerte” og mærk selv efter!


Bala Desejo (Onsdag kl. 21.00 – Gaia)

Som et helt nyt indspark på den brasilianske musikscene, udgav gruppen i 2022 deres debut-album SIM SIM SIM, der trækker tråde tilbage til 60’ernes Tropicália, når de eksperimenter med et bredt udsnit af den brasilianske musikarv. Bala Desejo puster både til sambaen, funk, bossa nova, reggae og meget mere, når de forener Brasiliens mangfoldige og tværnationale musikscene i et moderne og elegant udtryk. Gruppen er personligt noget af det, som jeg glæder mig mest til på årets festival, og ”Baile de Máscaras” er det helt rigtige nummer at varme op med.


Dal:um (Torsdag kl. 16.15 – Platform)

En enestående mulighed for at opleve de to traditionelle koreanske strengeinstrumenter, gayageum og geomungo, når duoen viser nye poetiske veje for instrumenternes lyd. Med en legende og sensitiv præcision trækker de på traditionel koreansk musik, klassisk minimalisme og en frit følende dialog mellem de betagende akustiske strengelyde. Dal:um flyder mellem drømmende soniske landskaber, intensiverede melodiske forløb og rolige, forsigtige momenter, hvor stilheden får lov at ånde ud. Luk øjnene engang og lyt til nummeret ”TAL.”


 Pongo (Torsdag kl. 00.00 – Gloria)

Det var en medrivende, hed og højenergisk koncert i november, da Pongo optrådte på Posten i Odense til Resonator Festival – det kan jeg selv skrive under på. Roskilde Festival kalder hende for ”dronningen af progressiv kuduro”, som er en elektronisk dansemusik, der opstod under borgerkrigen i Angola i 1980’erne, som Pongo flygtede fra med sin familie til Portugal, da hun blot var 8 år. Nu har Pongo ført kuduroen sammen med elementer fra hip-hop, samba, techno og calypso og i den grad skabt sig et navn i Europa med hendes hæsblæsende live-performance, der kan få dine fødder til at flytte sig som aldrig før!


 Burna Boy (Torsdag kl. 01.00 – Orange)

Som en af de helt store pionerer inden for afrobeat, har den nigerianske stjerne Burna Boy i de seneste år vokset sig til titlen på hans gennembrudsplade fra 2019, African Giant. I et musikalsk såvel som politisk projekt, brydes lande- og genregrænser i sammenslutningen af highlife, dancehall, hip-hop og meget mere. Gennemgående er de frembrusende rytmer, smørende saxofontoner og ikke mindst Burna Boys sprøde vokal og rap. Det bliver uden tvivl et brag af en fest, når han indtager Orange med sit prangende og energiske live-setup.


Liraz (Fredag kl. 15 - Avalon)

I en hyldest til 70’ernes sprudlende persiske elektropop og disco, indtager musikskabelsen en særlig betydning for Liraz, i dets mediering af drømme om en verden uden undertrykkelse i Iran. Det samme har den fået for iranske kvinder, der på virale videoer smider sløret til tonerne fra Liraz’ frihedsstræbende lydtæppe. Trods dets dunkle indblik i virkeligheden, er musikken fyldt med kærlighed, farvestrålende melodier og gnistrende rytmer, anført af Liraz’ tryllebindende vokal og elegante, nærværende performative evner. 


Tinariwen (Lørdag kl. 17.00 – Orange)

Bandets historie går helt tilbage til 1979, hvor grundlægger, sanger og guitarist, Ibrahim Ag Alhabib, mødte de første af Tinariwens medlemmer i by-oasen Tamanrasset, Sahara, i det sydlige Algeriet. De var alle tuareg - et nomadefolk fra det nordvestlige Afrika - og i de første mange år agerede deres musik soundtrack til tuareg-folkets kamp for uddannelse, selvstændighed og politisk frihed. I dag er deres musik nået ud til hele verden, og på Roskilde vil Orange Scene stå i skyggen af Tinariwens forvrængede og længselsfulde guitar- og vokalmelodiers momentale indfangning af håb og frihed.


 TootArd (Lørdag kl. 21.00 – Gaia)

Det er med en 80’er-trommemaskine under armen, at du kan opleve den statsløse duo TootArd, fra Golanhøjderne på grænselandet mellem Syrien og Israel, til en vaskeægte pan-arabisk discofest. Gruppen blev skabt i en kærlighed til Beiruts sprudlende undergrund og natklubber, samt 80’ernes arabiske pop og disco. Musikken fæstner sig både i en fortidig festkultur, men sammensmelter også på forfriskende vis med nutidens dansegulve og stemninger. Kom og vær med!


Charlotte Adigéry & Bolis Popul (Lørdag kl. 22.00 – Eos)

Det centrale for Charlotte Adigéry & Bolis Populs musik er, i mine øjne, ikke dets musikalske rødder, men snarere dets indsigtsfulde og humoristiske opgør med racismen og patriarkatets rodfæstede magtstrukturer. Lyrikkens betydninger står forrest i duoens elektropoppede, moderne og smagfulde lydunivers, der er originalt og gennemtænkt på sin helt egen måde. Det er utrolig opkvikkende at opleve et musikalsk univers, som både kan danse dig ind i mørket og skaber et rum, som ligger op til refleksion, leveret med humoristisk sans. Gør dig selv en tjeneste og lyt til nummeret ”Esperanto.”


Clarissa Connelly’s Canons (Torsdag kl. 12.00, Fredag kl. 16.25, Lørdag kl. 21.00 – Platform)

Det er første gang nogensinde, at Clarissa Connelly opfører dette projekt, hvor hun dykker dybt ned i sine skotsk/danske musikalske rødder. Det er både en udforskning af den nordiske fællessang, men bevæger sig også tilbage til hendes opvækst i Skotland og landets traditionsrige kanon. Projektet er en større konstellation af sangere og performere, nyskabende vokalmusik og dans, fællessang med publikum, og hele tre gange har du muligheden for at opleve projektet udfolde sig på dette års festival - så mon ik' du kan nå forbi en enkelt gang!


 
 
Forrige
Forrige

Roskilde Festival 2023: Kærlige toner fra den nordiske folkemusik åbner opvarmningsdagene  – med en hjemmebygget spilledåse!

Næste
Næste

Anmeldelse: Dubfabrikken & Tribe84 Records Present: Danish Dub Part 1