www.atlanticmusicshop.gl

NYHED: UNESCO tilføjer Arktisk trommedans på vigtig liste

På 300-året for missionærernes ankomst i Grønland tilføjer UNESCO trommedans og -sang i hele Arktis – fra Sibirien – Alaska – Canada og Thule og Østgrønland, på sin liste over “menneskehedens immaterielle kulturarv.”

D. 15 december 2021 var en stor dag for inuitternes oprindelige musik- og kunstform.

UNESCO har nemlig valgt at optage trommedans og -sang i hele Arktis – fra Sibirien – Alaska – Canada og Thule og Østgrønland, på sin liste over “menneskehedens immaterielle kulturarv.”

Med immateriel kulturarv menes, at det omhandler det levende kulturelle udtryk. Dvs at det ikke er baseret på noget man fysisk kan mærke eller føle på.

Det betyder, at den arktiske trommedans (Qilaatersorneq) nu bliver sat i samme kategori som andre immaterielle kulturformer som flamenco i Spanien eller korsang i Georgien.

Dét i sig selv er stort for vores Grønlandske broderskab, men når man så samtidig tænker på, at denne form for dans og sang faktisk var forbudt i mere end 300 år, så er det et endnu vigtigere skridt på anerkendelsens – til tider – lange og kringlede vej.

I år kan Grønland nemlig samtidig ”fejre” 300-året for missionærernes ankomst. Missionærerne forbød trommesangen. Men heldigvis levede den videre i Thule og Østgrønland. Her gik musikken i arv fra generation til generation og med teknologiens indtog i 70’erne, begyndte man nu at indspille musikken. I 1977 udgav pladeselskabet Ulo et album med østgrønlandsk trommesang. Den fik dog en hård medfart fra højtprofilerede politikere, der mente, at denne type af musik hørte til fortiden og altså ikke var noget der burde udgives.

Til det grønlandske nyhedsmedie knr.gl, udtrykker direktør for Grønlands Nationalmuseum og Arkiv Daniel Thorleifsen sin glæde:

– Det er lidt skæbnens ironi, at det sker i 2021 i 300-året for kolonisationens indtog i Grønland, hvor trommedans og -sang af kristendommen blev bandlysning og efterhånden forsvandt i Vestgrønland.

Her fra Resonator vil vi gerne hylde nyheden og ønske folket i hele Arktis – fra Sibirien – Alaska – Canada og Thule og Østgrønland et stort tillykke med tilføjelsen i UNESCOs immaterielle kulturarv.