Insiderguide til roots-lingo: Ø – Øret

Man kan spille på så mange ting: Instrumenter, følelser, festivaler, heste, find selv på flere. Men har du nogensinde mødt en musiker, der kan spille på øret?

Ø – Øret

Hørt i udtryk som “Jeg spiller den bare på øret” eller “Sikke et godt øre du har”.

Okay, hvis du selv spiller musik, kender du formentlig godt udtrykket, men hvis ikke, er du givetvis en kende forvirret. Måske ser du for dig, kære læser, hvordan en musiker i ramme alvor forsøger at få sit hoved til at klinge i forskellige toner og rytmer ved at klaske sig over sit øre, men helt så slagfærdigt går det nu ikke for sig. Der er såmænd blot tale om, at musikeren lytter koncentreret til, hvad de andre spiller, og ad den vej lynende hurtigt selv lærer melodien eller noget, der passer til. I øvrigt bør jeg nok her tilføje, at udtrykket kendes og bruges af alle slags musikere —blot er det en væsentlig del af især folkemusiktraditioner verden over, at musikken faktisk hovedsagelig læres, deles og spilles —ja, på øret.

Om Insiderguiden til Roots-lingo 
Du kender plakaterne fra Dialægt med indforståede udtryk fra forskellige grupper, og roots-verdenen står bestemt også for sin andel af insider-jargon. Jeg har baggrund i lingvistik og et blødt punkt for sproglige finurligheder, og i takt med at jeg har lært roots-verdenen at kende, har jeg opbygget mig en hel samling af ord og udtryk, jeg bestemt ikke lige kunne gennemskue straks. Lad mig tage dig med på min opdagelsesrejse efter opklaring af sprogligt rod og lingvistiske rødder.