Ornamenter er noget med pynt, men kan man hænge pynt på musik? Lad os se nærmere på pyntesygen i roots-, folke- og verdensmusikken.

Hørt i udtryk som “Jeg øver ornamenter”, “Man kan høre på hendes ornamenter, at hun er irer”

Kan man høre et ornament? Tja, en krummelure fra et kunstværk eller en bygning, der falder på jorden, giver vel nok lyd fra sig, men når ornamenterne ellers sidder, hvor de skal, siger de næppe særlig meget.

Det gør de musikalske ornamenter derimod (omend hverken øredøvende eller smadre-agtigt!), og de spiller en stor rolle i roots-, folke-, verdensmusik – den lokalt forankrede musik, som er givet videre fra generation til generation og lyder af lige præcis dét folk på dét sted og dén tid.

Ornamenternes verden er en herlig én, og på din færd kan du møde alt fra klassiske triller (tænk fuglekvidder) og vibrato (violinisten, der transmitterer de største følelser til dig) til vilde bends (saxofonisten, der vrider det helt store klimaks ud af sit instrument).

Fælles for ornamenter er, at de er noget udover selve tonerne i kerne-melodien. Det kan være “efterbehandling”, så tonen skælver, intensiveres eller vrides, eller det kan være en “forbehandling” inden selve tonen: små løb op til, plirrende forslag osv.

Og så kan ornamenter ikke mindst være med til at understrege, at musikken udspringer af en bestemt tradition, eftersom forskellige typer ornamenter er fremherskende i forskellige musikkulturer. Hvis du nørder helt ud på en bestemt slags musik, kan du måske endda høre på (blandt andet) ornamenterne, at det er lige præcis dén musiker, der spiller.

Har du aldrig har været opmærksom på ornamenternes eksistens og kunne have mod på at gå på opdagelse, så prøv at lytte til sangen herunder. Irske Muireann Nic Amhlaoibh (udtales omtrent “MWI-ran nik AU-liiv”, hurra for irsk!) synger nemlig næsten, som en fløjte ville spille. Og hvordan i alverden gør hun så det? Jo, prøv at lytte efter de mange små kvidrende, sitrende og vibrerende ornamenter: 

Om Insiderguiden til Roots-lingo
Du kender plakaterne fra Dialægt med indforståede udtryk fra forskellige grupper, og roots-verdenen står bestemt også for sin andel af insider-jargon. Jeg har baggrund i lingvistik og et blødt punkt for sproglige finurligheder, og i takt med at jeg har lært roots-verdenen at kende, har jeg opbygget mig en hel samling af ord og udtryk, jeg bestemt ikke lige kunne gennemskue straks. Lad mig tage dig med på min opdagelsesrejse efter opklaring af sprogligt rod og lingvistiske rødder.