Insiderguide til roots-lingo: F – Forkert

Du kender nok den type, der nådesløst slår ned på, hvis nogen spiller forkert. Men nogle gange er “forkert” helt rigtigt: Den skæppeskønne folkemusik slår til igen!

Findes i udtryk som “Forkert Polka”, “Forkert Vals” osv.

Se for dig en klavertime, hvor der skal trænes “spil på øret” (det har jeg skrevet om andetsteds) og hukommelse. Min lærer hiver sin harmonika frem sammen med en nodebog fra Vesthimmerland, som stilles, så jeg ikke kan læse med. Han meddeler mig, at vi starter med en melodi, der hedder “Forkert Polka”. Der ringer en klokke. Har jeg ikke også engang mødt en “Forkert Vals”? Hmm. Jeg forbereder mig på at skulle udsættes for diverse spidsfindigheder. Og så begynder min lærer at spille

… en polka.

Den straight’este, mest tilforladelige skolebogseksempel-polka. Hele vejen. Hvad forkert er der monstro ved den?

Vi må simpelthen en tur til bal (juhu!). På Læsø (hurra!). Polka — her taler jeg i første omgang om den “ikke-forkerte” slags! — er en populær og drønsjov pardans. Til ballet arrangerer parrene sig i en stor cirkel, sådan at danseretningen følger denne cirkel i bevægelse mod uret. Polkaen (og de andre gængse pardanse) indeholder dog også en såkaldt omdansning, hvor parrene har dansefatning og drejer rundt om sig selv med uret, altså vel at mærke mens den overordnede danseretning fortsat følger den store cirkel mod uret. Forvirret? Så skulle du prøve en “Forkert Polka”!

Særligt Læsø er kendt for sine “forkerte” danse, og måske har du allerede gættet, at det “forkerte” har noget med danseretningen at gøre. Faktisk er der ikke bare én måde at danse “forkert” på, men der kan varieres på både danseretningen rundt i salen (det er alle naturligvis nødt til at være fuldstændig enige om!) og parrenes individuelle omdansninger — og selve trinnene kan også vægtes anderledes, end de fleste er vant til. Men nu begynder jeg altså at rode mig ud i noget, jeg bestemt ikke er ekspert i!

Hvis man kan tale om en form for “standard-forkert”, så er det omvendt danseretning i salen, altså med uret, medsols, vestenom eller aved om; kær danseretning har, har jeg opdaget, mange navne. Skulle muligheden byde sig for at komme til bal, vil jeg ellers bare opfordre dig til at komme af sti af sted og opleve den skønneste forvirring og højt humør in action!