En meditativ musikalsk rejse i toner og tomhed

Da:lum fra Seoul tager lytteren med på en meditativ musikalsk rejse ud i toner og tomhed, udelukkende ved brugen af de to traditionelle strengeinstrumenter gayageum og geomungo. Du er inviteret med!

Se, da jeg i sin tid studerede på SDU i Odense boede jeg i bydelen Dalum. På trods af navnet er der dog absolut ingen forbindelse mellem Odense S og den skønne duo Dal:um fra Seoul, Korea. 

Bag navnet finder vi derimod de to musikere Ha Suyean og Hwang Hyeyoung. En duo, der sammen har taget fat om den traditionelle koreanske musiktradition og fornyet den – udelukkende ved brugen af de to instrumenter gayageum og geomungo. To traditionelle og helt særlige koreanske strengeinstrumenter.  

Éns og forskellige
Ha Suyean og Hwang Hyeyoung mødtes for første gang i Seoul Metropolitan Youth Traditional Music Ensemble og det var herfra lysten og fordybelsen i at prøve noget nyt på hver af deres respektive instrumenter for alvor tog fart. Ha Suyean spiller på gayageum og Hwang Hyeyoung på geomungo. Resultatet af kærligheden for deres instrumenter og lysten til at gå nye veje med dem, kan nu høres på duoens første fulde album ”Similar & Different”.

Et album på blot 6 sange, hvor duoen inviterer lytteren ind i et minimalistisk, men i høj grad også et poetisk lydunivers. Udelukkende ved brugen af de to strengeinstrumenter.

De to strengeinstrumenter duoen gør brug af, er af ældgammel oprindelse og består begge af silkestrenge. Begge instrumenter kan, på trods af deres størrelsesforskel og forskellige antal strenge, bruges til både melodiske tonaliteter og rytmiske anslag. Men det er instrumenternes forskelligheder, der er med til at give duoen en særegen musikalsk karakter.

Man kunne med god grund forestille sig, at titlen på albummet, skal ses som et resultat af duoens brug af gayageum og geomungo, da de begge er “ens og forskellige.”

Et musikalsk rum af tomhed og toner
Musikalsk har duoen på albummet skabt et helt særligt rum. Et rum hvor de skaber plads til og arbejder med både tonal vildskab, afstanden mellem hver af de respektive toner og længere pauser. Dal:um, der betyder ’bliv ved med at forfølge noget’, men som også kan betyde ’anderledes’, har altså en helt særlig sans for at skabe drømmende og meditative forløb i deres musik.

I et interview til bandets pladeselskab, Glitterbeat, fortæller Hwang Hyeyoung om duoens musikalske idéer:

“Dal:ums musik kommer fra ‘tomhed'”. Vi har arbejdet på at skabe en balance mellem den originale lyd af silkestrengene og skønheden i tomheden. Det er nemt at blive besat af at udfylde tomme pladser, når man vil udtrykke noget, så vi forsøger altid ikke at udfylde tingene overilet. Vi fokuserer på skønheden i de rene lyde og toner i gayageum og geomungo for at ændre ‘tomhed’ til et rum af forventning.”

Ha Suyean uddyber: “charmen ved Dal:ums musik kommer fra dens naturlige pauser og ophold, ikke den forhastede udfyldning af noder. Charmen kommer fra at formidle følelserne inde i disse pauser.”

Venner ud i følelser
Ha Suyean begyndte at spille gayageum da hun var blot 9 år og da hun kom i tyverne ønskede hun at fortælle sine egne historier på sit instrument. I et interview med Glitterbeat fortæller hun, at hun var ivrig efter at udtrykke komplicerede følelser, som ikke kan siges fuldt ud med normale ord. Sammen med Hwang Hyeyoung var det nu muligt for hende at udtrykke disse følelser igennem musikken.

Hwang Hyeyoung begyndte at spille gayageum som otteårig, men valgte som trettenårig i stedet geomungo som sit hovedinstrument. Siden da har hun, med sit instrument, skabt og udviklet flere sider af hende selv. Hun begyndte med at spille traditionel koreansk musik, men fandt sidenhen sig selv i lysten til at skabe sit eget musikalske rum, der blev hendes passion sammen med Ha Suyean.

Mødet og passionen mellem de to venner har nu kastet debutalbummet ”Similar & Different” af sig. 


”Similar & Different” kan nu også snart opleves live på vores breddegrader, da Dal:um i starten af november påbegyndte en Europaturné i England. Denne turné bringer duoen forbi Danmark hvor de bl.a. spiller i Den gamle by i Aarhus præsenteret af Det turkise telt d. 9/11,  PåTaget til Resonater i Odense d. 10/11 og Musikhuset Kbh x ALICE d 11/11.

Herfra skal der lyde den varmeste anbefaling, hvis du vil opleve en duo, der sætter nye standarder for traditionel koreansk musik.