Antropoceno! – Müller & Makaroff oversætter klimavidenskab til hjertesprog

I lyset af en verdenshistorisk krise arbejder Müller & Makaroff, kendt fra The Gotan Project, med musikkens værktøjer for at bremse de altoverskyggende konsekvenser af den antropocæne tidsalder.

“In the field of oblivion I scream the cry of the earth,” synger argentinske Mariana Carizzo på Müller & Makaroffs single “El Lloro de la Tierra” fra deres nye projekt Antropoceno!. Med det sigende refræn, “Why? Why?”, slår den parisbaserede duo den dystre stemning an: Vi lever i den antropocæne tidsalder, og det betyder blandt andet alvorlige klimaforandringer og den sjette masseuddøen af arter på jorden. Det her er alvor.

Müller & Makaroff, bedst kendt for deres første projekt, der fusionerede tango og anden folkloremusik med den elektroniske, The Gotan Project, er trådt ind på klimaaktivismens vej. De beskriver selv Antropoceno! som en blanding af videnskab og musik. To måske uforenelige størrelser. Musikken vil for kendere være genkendelig nyheden ligger i budskabet, hvor musikerne blandt andet inspireres af FN-rapporter.

Ved at bruge gæsteoptrædene som Mariana Carizzo deres “messengers” og sample klimastemmer som Greta Thunberg og David Attenborough oven i deres numre gør de videnskabens og moder jords stemme forståelig på en sanselig og umiddelbar måde. En spændende og modig kunstnerisk ambition. Gad vide, om ikke vi vil se flere af den slags projekter i nærmeste fremtid.

Roots (DK)